Duurzaamheid

Lemniskade, de ontwikkelaar van Top-Up, bouwt alleen maar duurzame gebouwen. ‘Een gebouw van Lemniskade is flexibel, transformeerbaar en als het maar even kan ook circulair’.

In de circulaire Buiksloterham

Top-Up komt net als PATCH 22 in het circulaire leefgebied de Buiksloterham. In de Buiksloterham wordt de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging geminimaliseerd. In het geval van PATCH 22 en Top-Up: het gebouw kan over 100 of 200 jaar uit elkaar worden gehaald en alle grondstoffen zoals hout, beton en aluminium kunnen worden hergebruikt.

Top-Up kan onder andere door haar vrije hoogte van 3 meter op termijn ook worden omgebouwd naar kantoor of hotel. Door het toepassen van onder andere driedubbel glas, zonnepanelen, warmte accumulerende loggia’s en hergebruik van regenwater voor toiletspoeling wordt het gebruik van energie en drinkwater zo klein mogelijk gehouden.

Impressie Johan van Hasseltkade met Patch22 en Top-Up

Flexibiliteit

Binnen de appartementen is er alle flexibiliteit. Kopers van een loft in Top-Up bepalen hun eigen indeling. Je beslist zelf over de grootte van de ruimtes en de locatie van bijvoorbeeld keuken en badkamer(s). Hierop laat je het leidingwerk aanleggen (door een gecertificeerde installateur) en leg je de dekvloer. Bij aanpassingen kun je er altijd weer bij.

Het gebouw Top-Up is op termijn volledig transformeerbaar. De wanden tussen de verschillende appartementen zijn niet dragend. De lofts kunnen dus groeien en krimpen. Nu of op termijn.

Door de vrije hoogte van 3 meter kan het gebouw op termijn nog transformeren naar andere functies, bijvoorbeeld een kantoor, school of hotel. En daarna weer naar appartementengebouw.

Top-Up is geheel demontabel – een ‘bank’ voor bouwmaterialen

Aan het eind van de levenscyclus is Top-Up in het geheel demontabel en kunnen de grondstoffen, zoals hout, glas, aluminium en beton, worden gebruikt voor een nieuw gebouw. De betonconstructie van de begane grond is het enige deel dat niet demontabel is, maar dit is dan weer wel de hergebruikte betonconstructie van de voormalige betonnen kabelhaspel van de PTT, die op dit moment nog op de locatie staat.

De flexibiliteit komt natuurlijk ook terug in budget. Sommige kopers willen en kunnen veel zelf doen, anderen werken bij de gehele realisatie samen met aannemer, installateur en (binnenhuis)architect. Ook in de materialen voor de afwerking is er flexibiliteit in wat je precies toepast en hoeveel budget je daar voor nodig hebt.

‘Wij willen gebouwen nalaten die niet functiespecifiek zijn’

Materiaal

Voor de bouw van Top-Up wordt gebruik gemaakt van een bestaande betonconstructie en herbruikbare materialen zoals hout, beton, glas en aluminium. Zo ontstaat een circulair gebouw.

Draagstructuur in hout

De kolommen draagstructuur en gevelafwerking van Top-Up wordt gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. De draagstructuur is zodanig ontworpen dat deze in de toekomst in zijn geheel hergebruikt kan worden.

Glas

Er wordt driedubbel glas toegepast in de oost- en westgevel van Top-Up. De ramen zijn verdiepingshoog en er zijn fraaie hout-aluminium schuifpuien naar de loggia.

Aluminium

De buitenzijde van de kozijnen en de schuifpuien wordt uitgevoerd in aluminium, de binnenzijde is van blank gelakt grenen met een prachtige natuurlijke uitstraling.

Beton

De vloeren en plafonds zijn van beton. Kopers leggen hier zelf een zwevende dekvloer op met daaronder het leidingwerk.

Interessante en luxe features van je loft in Top-Up:
  • elk loft heeft 8-12 eigen zonnepanelen op het dak, aangesloten op je eigen meter
  • volledig te openen en af te sluiten enkelglas balkonbeglazing
  • grijswatercircuit om toiletten te spoelen met regenwater.
  • glasvezel datavoorzieningen

‘Techniek moet te begrijpen en te bedienen zijn’

Claus Oussoren, ontwikkelaar van Top-Up: ‘in Nederland ligt de focus bij duurzaamheid vaak op de installatie. Wij zien dat anders: waar een gebouw honderden jaren mee kan gaan wordt een installatie vaak vervangen na 15 jaar. Onze installaties, op basis van hernieuwbare energie, zijn vooral te begrijpen en te bedienen door de bewoners. Techniek moet geen last zijn. De ruimte moet vrij indeelbaar blijven voor onze kopers, maar ook voor de bewoners daarna…’

Om het verbruik van drinkwater te beperken heeft Top-Up een grijs watersysteem. Onder andere de toiletten worden doorgespoeld met regenwater.

Bij Top-Up willen we de volgende technische features toepassen:

  • driedubbel glas in de oost- en westgevel
  • warmte accumulerende loggia’s aan de zuid- en noordgevels
  • aansluiting op de stadsverwarming
  • elektronisch geregelde afzuiging van ventilatielucht op basis van CO2-gehalte en vochtigheid, toevoer direct via de roosters in de buitengevel
  • iedere woning heeft 8-12 eigen zonnepanelen op het dak, aangesloten op de eigen meter